Anasayfa Haberler Duyurular İletişim Düğün -Sünnet Takvimi Ziyaretçi Defteri Arama 29 Mart 2024 Cuma 
 
DİRLİK BİRLİKTEDİR.
İstek, Şikayet ve Öneri Bildiriminde Bulunmak için tıklayınız...
Hata Bildiriminde Bulunmak için tıklayınız...
Çayırpınar Köyü
 Köyümüz
 Yer isimleri
Köyde Sülaleler
Muhtarlarımız
Esnaflarımız
Mezunlarımız
Şehitlerimiz
Sanal Mezarlık
Ziyaretçi Defteri
Cep MESAJ Sistemi
Sizden Gelenler
Anılar
Şiirler
Sizin İçin Seçtik
Dernekler
Ankara
Çankırı
İstanbul
Dernek Tüzüğü
54.152.5.73
0
28
1404
6011
14759
1865596 / 2586102
 
Veli Bilgilendirme Sistemi
 
HABER : ÇAYIRPINARDA 10.KÜLTÜR VE KARDEŞLİK FESTİVALİ YAPILDI. 15.06.2015 
İlimiz Merkez Çayırpınar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Köy Muhtarlığınca organize edilen 10. Kültür ve Kardeşlik Festivali 13-14 Haziran 2015 tarihinde Çayırpınar köyünde yapıldı. Çayırpınarlıların katılımlarıyla gerçekleşen ve iki gün süren festivale Çankırı Vekilleri Muhammet Emin AKBAŞOĞLU- Hüseyin FİLİZ , Çankırı Belediye Başkanı İrfan DİNÇ, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf YAZICI, AKP İl Başkanı Celal KAMAN, Ziraat Odası Başkanı Nejat GAMZELİ, Türk Büro-Sen Çankırı Şube Başkanı Metin MEMİŞ, İl Genel Meclisi Üyesi Kadir ÇELİK , daire amirleri , şube müdürleri ve köy muhtarları katıldılar. 

1.GÜN: 13 Haziran Cumartesi günü başlayan program il dışından gelen köylülerin karşılanmasıyla başlamıştır. Çeşitli sebeplerle farklı illerde ikamet edip festival için köye gelenler bir birleri ile sohbet ederek gurbet özlemlerini gidermeye çalışmışlardır. Geçmişe vefa kabir ziyaretinden sonra Mevlit-i Şerif kıraat olunmuştur. İkindi namazı müteakibinde katılımcılara kıymalı pide ve ayran ikramında bulunulmuştur.
Akşam saatlerinde sinsin ateşi yakılmış, ateş etrafında davul zurna eşliğinde küçük, büyük bütün katılımcılar bu geleneğin tadını doyasıya çıkarmışlardır. Birlik ve beraberlik içerisinde el ele tutuşulup çekilen halaylar, çıkarılan oyunlar köylüleri doyasıya eğlendirmiştir. Bayanlar festival alanında geleneksel köy kınası yaparak eğlenmişlerdir.

2.GÜN: 14 Haziran Pazar günü saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başladı. Sayın Valimiz Vahdettin ÖZCAN’ın mesajı katılımcılara takdim edildi: “ 13-14 Haziran 2015 tarihinde düzenlenecek olan ‘Çayırpınar Köyü 10.Kültür ve Kardeşlik Festivali’ne nazik davetiniz için teşekkür ederim. Birlik, beraberlik ve dayanışmaya katkı sağlayacak olan bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenleri kutlar, festivale katılan değerli Çankırılı vatandaşlarımla, kıymetli konuklarınıza selam ve saygılarımı sunarım. Vahdettin ÖZCAN Çankırı Valisi”

Çankırı Belediye Başkanı İrfan DİNÇ, bu tür festivalleri önemsediğini, toplumu ayakta tutmaya yönelik bu tür çalışmaları Belediye Başkanlığı olarak desteklediklerini, ifade ediyor ve bu tür etkinlikleri organize eden tertip komitesine teşekkür ediyor. DİNÇ, her zaman Çayırpınarlıların yanında olduklarını ve olmaya da deva edeceğini ifade ediyor.

Program köy muhtarı Feyzullah GÖKMEN, dernek başkanı Muammer ÖZTÜRK, İstanbul dernek yönetimi adına Yusuf GÜLŞEN’in konuşmaları ile devam etmiştir. Çayırpınar Köyü Muhtarı : “ Bugün birlik beraberlik günüdür. Hangi görüşte olursak olalım yine aynı duyguları paylaşmak durumundayız. Bizler ayrı düşünmek için değil birlikte düşünmek için buradayız. Geçmişe, tarihe şöyle bir baktığımızda ayrı düşen toplumlar dağılmışlardır. Birlik olanlar ise daima ileri gitmişlerdir.” ifadelerine yer verdi.

Yusuf GÜLŞEN “Geleneksel hale gelen etkinliğimizin başlamasına vesile olanlara, bugüne kadar Çayırpınar için emek sarf eden herkese şükranlarımı ifade ediyorum. Bu geleneğimizi ümit ediyorum ki bugün bizlerden bayrağı devralacak gençler, bizlerin ihtiyarlığında da bu tür etkinlikleri devam ettireceklerdir. Yeter ki bizler onlara güzel örnek olalım.”

Dernek Başkanı Muammer ÖZTÜRK “Bu gün farkında olmasak da yıllardır özlediğimiz, kaybolmakta olan akrabalık ve komşuluk ilişkilerimizi yeniden canlandırmak, dayanışma, kaynaşma, dostluk bağlarımızı kuvvetlendirmek, sevincimizi ve üzüntülerimizi paylaşmak, sıcak duygularımızı yeniden canlandırmak, yıllardır geçim telaşı yüzünden yan yana gelemeyen insanları, yılda bir defa da olsa yan yana getirerek nesilleri birbiri ile tanıştırmak, kaynaştırmak kısacası hasret gidermek için baba ocağında bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadık. Geçmişimizi rahmetle yad ettik. Birlikte uçurtma uçurduk. Hanımlarımız, beylerimiz, çocuklarımız doyasıya eğlendiler. Hatıralar gözlerimizin önünden geçti. Ana ocağını baba ocağını şenlendirdik. Yalnız taş duvar olmaz. Dünya kimseye kalmaz. Dün var olanlar bugün aramızda yoklar. Sizleri Allah için seviyoruz. Sizler de birbirinizi seviniz. Efendimiz veda hutbesinde ‘İnsanlar! Yarın beni sizden soracaklar ne diyeceksiniz?’diye soruyor. Hiç düşündünüz mü yarın sizi bana beni size soracaklar.”diyerek dayanışma ve kaynaşmanın önemine vurgu yaptı.

Çayırpınar köyünde iki dönem muhtarlık yapan Sayın Celalettin ÖZKAN’a muhtarlığı dönemindeki başarılı çalışmalarından dolayı dernek yönetimince plaket takdim edildi.

Türk halkının zekâsının ve halkın, olayları karikatürize etme gücünün büyük sanatlarından biri olan meddahlık, yüzyıllar boyunca usta-çırak ilişkisine bağlı kalınarak devam ettirilmiş ve Türk halkı arasında büyük ilgi görmüştür. Bu gelenek Çayırpınar köyünde de devam ettirilmiştir. Televizyonun, internetin, cep telefonunun, tabletin olmadığı; film, dizi sinemanın bulunmadığı dönemler… Meddah "Haak dos¬tum Haak!" “Dinle imdi bende-i âcizden bir hoş hidâyet/İdeyim meclise bir kıssa beyân/"Kıssadan hisse âlâ ârif olan” Meddah Muhammet Enes ATICI’nın hikayeleri katılımcılarca ilgiyle dinlenmiştir.

Sevgi ve kardeşlik hamurunun, birlik ve dayanışma potasında yoğrularak , İslam ahlak ve fazileti ile şekillenmesinden meydana gelmiştir yaran. Oğuzlardan günümüze ulaşan ilim ve irfan yuvası milli ahilik müessesesi, tarihi kültür mirasımızdır Yaran. Oğuzların toplanarak meselelerini hallettikleri yemekli eğlencelerin günümüze yansımasıdır Yaran. Esnafların teşkilatlanmalarına ışık tutmuş, öncü olmuştur yaran. Çankırı Genç Yaran ekibi gösterileri ile program devam ediyor.

“Aşınca Çayırpınar’a şehir kaşından
Sesler gelir toprağından taşından
Kim gelirse gelsin ölmez sende acından
Vatansın sen bize güzel Çayırpınar.”
Muhsin YILMAZ ve Ömer ŞENTÜRK ‘ün birlikte kaleme aldıkları Vatan Çayırpınar isimli şiir Ömer ŞENTÜRK’ten dinleniyor.


Vur davulcu davula halaylar düzülsün.Halay başın elinde al mendil süzülsün… halay ve mahalli oyunlarla etkinlik devam ediyor.
Mehter, dostluk, sevgi ve sohbet ocağıdır. Osman Gazinin hediyesidir Mehter Takımı. Mehterler, harp meydanlarında gece karanlığında bile ordugâh nöbetçilerinin uyumaması için devamlı çalar ve aynı zamanda da "yektir Allah," diye seslenirlerdi.. Harp esnasında ise, padişahın veya seraskerin yanında durup, harp boyunca askerin cesaretini arttırmak ve düşmana dehşet vermek için çalardı. Çok uzaklardan duyulan ve gitgide yaklaşan gök gürültüsüne benzer sesiyle düşmanın moralini bozup düşmanda savaşacak güç bırakmamak, düşmanı teslim almak suretiyle harbi en kısa zamanda bitirmek ve böylece bir bakıma insan kıyımını önlemektir Mehterin amacı. Evet Mehter Başının sesi geliyor: ''Vakt-i sürûru sefâ, Mehterbaşı Hey! Hey!''
''Merhabâ ey mehterân!'' ''Merhabâ, Mehterbaşı!'' Selam ve dua ile can baş üstüne deniyor ve Ankara Büyük Şehir Belediyesi Mehter takımının eşsiz sunumunu izliyoruz.

Ankara Büyük Şehir Belediyesi tarafından çocuklar için gönderilen birbirinden güzel hediyeler ise en çok çocukları sevindiriyor.
Aynı kazanda pişen aş ile kardeşliğimizi birleştirelim, aynı kaptan çorbalarımızı içelim yemeklerimizi yiyelim, denilerek katılımcılara öğle yemeği ikram ediliyor. Sevginin, barışın, kardeşliğin galip geldiği bir toplum ve bir sonraki festivalde buluşma dileğinde bulunuluyor.

NOT :Çekilen fotoğraflar düzenlenmektedir. Düzenleme işlemi bittiğinde fotoğraflar yayınlanacaktır. Ayrıca haber metni Çankırı’daki yerel basına ve internet sitelerine de verilmiştir.
 
Bu haber 794 kez okunmuştur.
Yorum yazabilmeniz için sisteme giriş yapmanız gerekir.
Toplam Yorum Sayısı : 1
 Sinangiller - Mehmet KOÇ 19.06.2015 11:41:51 
Emeği geçenlerin ellerine yüreklerine,katılanların ayaklarına sağlık.
 
MEZUNLARIMIZ
Sizce Bu Kim ?
 
 
 
Şu anda sitede 1 kişi var.
Copyright © 2024 Çankırı Çayırpınar Köyü Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Her Hakkı Saklıdır.
Sitedeki bilgi ve resimler resmi belge veya kanıt olarak kullanılamaz.
eposta: cayirpinar18@hotmail.com - cayirpinar18@gmail.com
Telefon : 0376 212 09 55 - 0541 818 70 05